ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΦΟΥΤΡΗ

Τι είναι το θεραπευτικό παιχνίδι

http://www.dramatherapist.gr/

 
To θεραπευτικό παιχνίδι αποτελεί  έναν δημιουργικό τρόπο εσωτερικής ενδυνάμωσης του παιδιού μέσα από συμβολικές διαδικασίες και διεργασίες με σαφή όρια. Μέσα από το θεραπευτικό παιχνίδι είναι δυνατή η έκφραση των συγκρούσεων του παδιού, η δραματοποίηση τους και στη συνέχεια η απελευθέρωση του από αυτές μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο. Συμβάλλει στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και το καθιστά ικανό να επιλύσει τυχόν αναπτυξιακές και συναισθηματικές δυσκολίες που βιώνει  κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η δύναμη του παιχνιδιού είναι τόσο μεγάλη που το καθιστά από μόνο του θεραπευτικό. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά  έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τα προσωπικά τους βιώματα μέσα σε ένα περιβάλλον που τα ίδια έχουν διαμορφώσει. Μέσα από τις ιστορίες που τα ίδια τα παιδιά κατασκευάζουν  εκφράζουν τα συναισθήματα τους,  αναλαμβάνουν ρόλους, εξωτερικεύουν σκέψεις και  επικοινωνούν τα στοιχεία του εσωτερικού τους διαλόγου. Στο θεραπευτικό παιχνίδι, Ο θεραπευτής παρατηρεί και ενισχύει τη διαδικασία μέσα από δημιουργικές τεχνικές(χορός, κουκλοθέατρο, αφήγηση κ.α).

Αυτή είναι και η διαφορά με το παιχνίδι που το παιδί κάνει μόνο του. Σημαντικό ρόλο κατέχει η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται μεταξύ του παιδιού και του θεραπευτή στη διαδικασία του παιχνιδιού έτσι ώστε να εξωτερικευτούν βιώματα που τοπαιδί σε άλλες συνθήκες δυσκολεύεται να εκφράσει.

Σχόλια / Απαντήσεις

Απάντησε ή σχολίασε την ερώτηση πρώτος!

Εισαγωγή απάντησης / σχόλιου:

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (απαραίτητο για να λαμβάνετε ενημερώσεις, δεν εμφανίζεται)

Ιστοσελίδα

Αφροδίτη Φουτρή

Κοινωνιολόγος Δραματοθεραπεύτρια