ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΚΑΝΙΑΤΣΙΑ

Παιχνίδια που βοηθούν στην Δυσλεξία!(Β' Mέρος)

Επειδή σε καμία περίπτωση δεν θέλω να κάνω διαφήμιση στις εταιρίες παιχνιδιών δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε τα αυθεντικά παιχνίδια. Υπάρχουν αρκετές απομιμήσεις οι οποίες φυσικά μπορούν να αξιοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο.

Επόμενο παιχνίδι στη λίστα είναι το "Jenga" Στόχος του παιχνιδιού είναι να ισορροπήσεις τα ξύλινα τουβλάκια φτιάχνοντας έναν σταθερό πύργο. Κάθε φορά βγάζεις ένα τουβλάκι από την βάση και το προσθέτεις στο πάνω μέρος του πύργου προσπαθώντας να μην γκρεμιστεί ο πύργος. Κι αυτό το παιχνίδι λοιπόν μπορεί να τροποποιηθεί και να γίνει  ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ενίσχυσης της ορθογραφίας, ανάγνωσης, μνήμης κτλ. 

Υλικά που θα χρειαστούμε: το επιτραπέζιο παιχνίδι Jenga κι ένα μολύβι.


Οδηγίες: Σε κάθε τουβλάκι γράφουμε με το μολύβι, ώστε αν θέλουμε να μπορούμε να σβήσουμε και να ξαναγράψουμε πολλές  φορές, τον τομέα ή τους τομείς που θέλουμε να ενισχύσουμε.Έτσι κάθε παίκτης θα πρέπει κάθε φορά που τοποθετεί ένα τουβλάκι να απαντάει στην ερώτηση που είναι γραμμένη πάνω του. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που μπορεί να εμπλουτιστεί και προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τον τομέα που θέλουμε κάθε φορά να δουλέψουμε μαζί του.

Κάποιοι από τους τομείς ενίσχυσης είναι:

Φωνολογική ενημερότητα: Να του πούμε τα γράμματα μιας λέξης ένα-ένα και να βρει ποια λέξη είπαμε, να μας πει έναν-έναν τους ήχους μιας λέξης, να χωρίσει λέξεις σε συλλαβές, να ακούσει λέξεις και να πει ποιο είναι το πρώτο, τελευταίο, δεύτερο γράμμα,να βρει πέντε λέξεις που αρχίζουν από το ίδιο γράμμα κ.α.

Ορθογραφία:  Να συμπληρώσει την κατάληξη σε λέξεις πχ. τρέχ_ , να γράψει τρεις υπαγορευμένες λέξεις με σωστή ορθογραφία, να διορθώσει πέντε δοσμένες λέξεις κ.α.

Λεξιλόγιο: Να ονομάσει  πέντε ουσιαστικά, επίθετα, ρήματα σχετικά με
το δωμάτιο του, τάξη του, άθλημα του, αγαπημένο ζώο κτλ.

Μαθηματικά:  Να κάνει πολλαπλασιασμό, πρόσθεση,αφαίρεση με κρατούμενο.

Οπτική μνήμη: Να δει για δέκα δευτερόλεπτα κάποιους αριθμούς ή λέξεις ή εικόνες και να πει ποια θυμάται.

Ακουστική μνήμη: Να ακούσει λέξεις, φράσεις, πρόταση και να επαναλάβει αυτό που άκουσε με τη σωστή σειρά.

Γραπτή έκφραση:  Να γράψει σε πέντε σειρές οδηγίες ,ή μια περιγραφή του αγαπημένου του φρούτου, παιχνιδιού κ.α.

Οπτική διάκριση:  Να λύσει ένα κρυπτόλεξο, να βρει τι λείπει ή να βρει τις διαφορές σε εικόνες.

Δευτερεύοντες τομείς ενίσχυσης: Παράλληλα το παιδί εξασκείται στην λεπτή κινητικότητα, στον συντονισμό χεριού και ματιού, στην ισορροπία και στην συγκέντρωση.

Τέλος το παιχνίδι που δεν χρειάζεται καθόλου τροποποίηση είναι το TABOO για τα παιδιά.

Το Taboo είναι ένα παιχνίδι λέξεων στο οποίο ο παίκτης πρέπει να δώσει στους συμπαίκτες του να καταλάβουν μια λέξη περιγράφοντας τη χωρίς να πει όμως την λέξη την ίδια καθώς και άλλες 5 λέξεις που αναγράφονται πάνω στην κάρτα. Το παιχνίδι αυτό αποτελεί μια υπέροχη ευκαιρία για την εξάσκηση του περιγραφικού-προφορικού λόγου  ενώ παράλληλα ενισχύει την ανάπτυξη
λεξιλογίου.

Σχόλια / Απαντήσεις

Απάντησε ή σχολίασε την ερώτηση πρώτος!

Εισαγωγή απάντησης / σχόλιου:

Μόνο τα μέλη μας μπορούν να σχολιάσουν.

Πηνελόπη Γκανιάτσια

Λογοθεραπεύτρια