// Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015
/ 0 Σχόλια //
Το κλασικό ελληνικό ψητό αμυγδαλωτό επιστρέφει στις φοντανιέρες μας.
Υλικά
320 γρ. αμύγδαλα λευκά + μερικά επιπλέον για την επιφάνεια
600 γρ. άχνη ζάχαρη
75 γρ. ασπράδι αυγού (περίπου από 2 μεσαίου μεγέθους αυγά)
140 γρ. ασπράδι αυγού (από 3 μεσαίου μεγέθους αυγά)
Βάρος: περίπου 1 κιλό, Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 20΄
Στο μπλέντερ αλέθουμε πολύ καλά τα 320 γρ. αμύγδαλα μαζί με τη ζάχαρη άχνη και τα 75 γρ. ασπράδι, έως ότου γίνουν μία ομοιογενής αμυγδαλόπαστα (θα είναι ένα μαλακό και κάπως υγρό μείγμα, που θα πλάθεται).
Τη μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το φτερό και προσθέτουμε σιγά-σιγά τα 140 γρ. ασπράδι. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με ίσιο, στρογγυλό κορνέ διαμέτρου 6-8 χλστ. και δημιουργούμε μικρούς δίσκους πάνω σε λαδόκολλα αφήνοντας αρκετό διάστημα μεταξύ τους γιατί απλώνουν. Σε κάθε ένα δίσκο τοποθετούμε από ένα ολόκληρο αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά έως ότου ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Αν θέλουμε μπορούμε να κολλήσουμε τους εργολάβους ανά δύο, βάζοντας ανάμεσά τους λίγη μαρμελάδα.
Το μυστικό για να είναι νόστιμοι οι εργολάβοι είναι να μην τους αφήσουμε να ψηθούν τόσο ώστε να στεγνώσουν εσωτερικά.
Βήμα - Βήμα
1. Βάζουμε στον κάδο του μπλέντερ ή του μούλτι τα αμύγδαλα, την άχνη και ένα μέρος από το ασπράδι αβγού της συνταγής μας.
2. Τα αλέθουμε αρκετή ώρα. Αρχικά θα γίνουν σκόνη τα αμύγδαλα και έπειτα θα ενωθούν με το ασπράδι και την άχνη και θα γίνει μια σφιχτή μάζα, την οποία μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ.
3. Ξεκινάμε να τη χτυπάμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα και παράλληλα ρίχνουμε σταδιακά το υπόλοιπο ασπράδι της συνταγής. Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια απαλή, αφράτη κρέμα.
4. Μεταφέρουμε την κρέμα σε μια σακούλα κορνέ με στρογγυλό στόμιο διαμέτρου 6-8 εκ. Με το κορνέ σχηματίζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα ή σε επιφάνεια σιλικόνης μικρούς δίσκους, οι οποίοι θα απλώσουν κι άλλο στο ψήσιμο και θα φουσκώσουν.
5. Βάζουμε πάνω σε κάθε δίσκο ένα ολόκληρο λευκό αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 20 λεπτά.
6. Αν θέλουμε, μπορούμε να σχηματίσουμε μακρόστενους εργολάβους και να τους πασπαλίσουμε με αμύγδαλο φιλέ.
Πηγή