Πατέρας και γιος: Μια σχέση ζωής

ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Πατέρας και γιος: Μια σχέση ζωής

Δύναμη, αντιπαλότητα και εξουσία που μπερδεύονται, άλλοτε τρυφερά και άλλοτε επικίνδυνα.

Η σχέση μητέρα γιου είναι μια «σχέση πρότυπο» που θα ακολουθεί το παιδί σε όλη του τη ζωή και θα αναβιώνει ή θα αναζητείται σε όλες του τις σχέσεις. Μέσα από αυτήν το αγόρι θα μάθει να φέρεται με σεβασμό, τρυφερότητα και ευαισθησία στο άλλο φύλο.

Όμως η σχέση πατέρα γιου είναι εκείνη που θα καθορίσει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Ο ρόλος του αποτελείται από μια σειρά κοινωνικών υποχρεώσεων, χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα «πατρικά ένστικτα». Οι μπαμπάδες δίνουν έμφαση στη δικαιοσύνη και τα καθήκοντα (που βασίζονται σε κανόνες), ενώ οι μαμάδες δίνουν έμφαση στην κατανόηση, την φροντίδα και την βοήθεια (που βασίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις), λέει ο Erik Erikson, Γερμανός εξελικτικός ψυχολόγος και ψυχαναλυτής γνωστός για τη θεωρία του σχετικά με την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των ανθρώπινων όντων. Οι μπαμπάδες τείνουν να παρακολουθούν και να επιβάλουν συστηματικά και αυστηρά κανόνες, διδάσκοντας τα παιδιά τις συνέπειες του σωστού και του λάθους. Οι μαμάδες τείνουν να διδάσκουν την καλοσύνη και την κατανόηση, να δημιουργούν αίσθηση ελπίδας. Και σε αυτή την περίπτωση, το υγιές είναι να μεγαλώνει το παιδί και με τις δύο αυτές προσεγγίσεις. Οι μπαμπάδες προετοιμάζουν τα παιδιά για τον πραγματικό κόσμο.

Πώς θα μεγαλώσετε έναν ευτυχισμένο γιο:

Αναγνωρίστε πόσο πολύ τον επηρεάζετε.
Κάποιοι μπαμπάδες είτε επειδή είναι υπεραπασχολημένοι, είτε επειδή θεωρούν ότι η ανατροφή των παιδιών είναι «δουλειά» της μαμάς, συχνά υποτιμούν το δικό τους ρόλο στην ανατροφή των γιων τους. Μην περιμένετε να μεγαλώσει για να ασχοληθείτε δημιουργικά μαζί του.

Η αγάπη στην μητέρα του.
Θα μάθει να αγαπάει όπως εσείς αγαπάτε και να μισεί όπως μισείτε. Οπότε, επιλέξτε την αγάπη και για τους δυο σας. Αγαπήστε με όλη σας την καρδιά και εκφράστε την αγάπη σας κάθε μέρα. Στο μέλλον θα δείτε τον τρόπο που ο γιος σας αγαπάει τη δική του γυναίκα και θα ξέρετε ότι παίξατε ρόλο σε αυτό.

Υιοθετήστε κοινά ενδιαφέροντα.
Πηγαίνετε μαζί για κάμπινγκ, συνοδέψτε το στο στίβο, οργανώστε μια φορά την εβδομάδα ένα τουρνουά επιτραπέζιων. Όσο μεγαλύτερο διάστημα είστε μαζί, τόσο πιο πολύ θα δεθείτε.

Μη φοβάστε να παλέψετε μαζί του.
Λίγη πάλη στο χαλί θα βοηθήσει το γιο σας να ανακαλύψει τη μαχητικότητα του και να πειραματιστεί με την ανταγωνιστικότητά του. Μέσα από αυτή τη μικρή «πάλη» θα βρείτε την ευκαιρία να του μάθετε πώς να προστατεύει τον εαυτό του και να εξασκεί τις σωματικές του δεξιότητες. Αλλά και πώς να παίρνει ρίσκα.

Οργανώστε μαζί μια μεγάλη και «επικίνδυνη» αποστολή.
Στα αγόρια αρέσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια. Μια εξερεύνηση στο βουνό, ένα Σαββατοκύριακο στη φύση, μια επικίνδυνη ανάβαση θα είναι κάτι μεγάλο που θα θυμάται σε όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Ακούστε τον προσεκτικά.
Είναι γνωστό πως οι άντρες δε δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην επικοινωνία. Όμως τα παιδιά δίνουν πολύ. Βέβαια η σωστή επικοινωνία χρειάζεται και καθαρό μυαλό. Μην προσποιείστε λοιπόν πως τον ακούτε, ενώ έχετε γυρίσει κουρασμένοι από τη δουλειά. Δημιουργήστε τις συνθήκες ώστε να είστε ξεκούραστοι και να μπορέσετε να τον ακούσετε πραγματικά. Ακούτε τι έχει να σας πει, ακόμη κι αν το θεωρείτε γελοίο ή ανούσιο αυτό που σας λέει. Γονατίστε για να φτάσετε στο ύψος του - θα σας ακούσει καλύτερα όταν το αντιμετωπίζετε ως «ίσο προς ίσο».

Διδάξτε του να είναι άνδρας με τους άνδρες.
Δείξτε του πώς να είναι γενναίος και σκληρός με τους άνδρες. Στη συνέχεια, υπενθυμίστε του στην επιστροφή για το σπίτι, ότι δεν πειράζει αν κλάψει.

Μη φοβηθείτε να μιλήσετε ανοιχτά μαζί του.
Μια ανοιχτή επικοινωνία είναι πάντα ένα σωστό βήμα προς την ωρίμανση. Μη φοβηθείτε να μιλήσετε μαζί του για τα πιο «δύσκολα» θέματα όπως ο έρωτας, τα κορίτσια…ή ακόμη και το σεξ.

Αγάπη με γενναιότητα.
Τα αγόρια έχουν αυτή την προκατάληψη της έννοιας ότι πρέπει να είναι σκληρά. Όταν είναι μικρά, θα εκφράσουν πλήρως και αθώα την αγάπη τους. Καθώς όμως θα μεγαλώνουν θα κρύψουν τα συναισθήματά τους. Διδάξτε του να είναι άνδρας που μπορεί να αγκαλιάσει. Χρειάζεται θάρρος για έναν άνδρα να δείξει την αγάπη: να τον διδάξετε να είναι θαρραλέος.

Εστιάστε στη θετική πλευρά της ζωής.
Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά βομβαρδίζονται καθημερινά από αρνητικά μηνύματα (για παράδειγμα από την τηλεόραση). Προστατεύστε τον από ότι μπορεί να τον κάνει να σκέφτεται αρνητικά.

Διδάξτε του τρόπους.
Επειδή μερικές φορές θα πρέπει να είστε ο πατέρας του και όχι μόνο ο φίλος του. Ο κόσμος είναι καλύτερος όταν χρησιμοποιούμε ευγενικές λέξεις και χαμόγελα.

Έχετε υπομονή, κατανόηση, ευελιξία και χιούμορ.
Είναι τα καλύτερα όπλα για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες στιγμές της ζωής.

Μοιραστείτε τη μουσική.
Μυήστε τον στα είδη της μουσικής. Δημιουργήστε ένα ροκ συγκρότητα με ξύλινα όργανα, μοιραστείτε μαζί του τα ακουστικά σας, ή τις μουσικές προτιμήσεις σας στο αυτοκίνητο. Δημιουργήστε ένα soundtrack για τη ζωή σας μαζί.

Μιλήστε του για τις ρίζες του.
Το πιο σπουδαίο μάθημα για να καταλάβει από πού προέρχεται και να νιώσει ότι κάπου ανήκει. Αφήστε τον να γνωρίζει ότι για την οικογένεια πάντα αξίζει να αγωνιζόμαστε. Για την οικογένεια πάντα αξίζει να σταθούμε όρθιοι. Έτσι θα συνεχίσει και εκείνος την οικογενειακή παράδοση στη δική του αυριανή οικογένεια.


Πηγή: http://equalparentinggreece.blogspot.gr
Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:
Πατέρας και γιος: Μια σχέση ζωής
Μόνο τα μέλη μας μπορούν να σχολιάσουν.
ΣΧΟΛΙΑ:
Δεν υπάρχουν σχόλια, σχολίασέ το πρώτος!

Οι διαγωνισμοί μας

Νέα Σχόλια

ΕΣΠΑ 2015-2016: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους παιδικούς Σταθμούς
μπορειτε να αναρτησετε ημερομηνιες αποτελεσματων? ...
Κυριακή Ταμία
Παγωτό σάντουιτς με μπισκότα πτι μπερ
Nα λανω μια ερωτηση με ολο το θαρρος.Ευκολο φαινετ...
Nikos Tsoumakis
«Η κόρη μου είναι 13 χρονών και είναι έγκυος. Υπάρχει λύση;»
Mπορει να αποτανθει στο συλλογο ''Αγκαλια'' που θα...
elli nik
Σκότωσαν το παιδί τους με καυτό νερό
το διαβάζεις και νομίζεις ότι είναι εξωπραγματικό!...
Maria Aslanidou
To Babyandme.gr Δημιούργησε για εσάς το Γράμμα του Αϊ Βασίλη - Εκτυπώστε το!!!
ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΦΤΑΧΜΕΝΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ...ΓΙΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Μ...
Stefanidou Lena
Το μυστήριο όσων γεννήθηκαν έως το 1985.. Διάβασε και θα καταλάβεις!
Με συγκίνησε και θα έλεγα πως με έβαλε σε σκέψεις,...
Ευαγγελία Χατζηγεωργιάδου

Νέα στo forum

RE: Απάντηση: yutopar» Κορίτσια καλησπέρα. Μήπως έχει καποια κοπέλα Yutopar? σας υπερ-ευχαριστώ..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
Μείνετε ενήμεροι μέσω RSS