Μπάνιο σε πισίνα: Συνδέεται με τα αναπνευστικά προβλήματα;

ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Μπάνιο σε πισίνα: Συνδέεται με τα αναπνευστικά προβλήματα;
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο European Respiratory Journal αποκαλύπτει ότι τα παιδιά που ξεκινούν το κολύμπι πριν την ηλικία των δύο ετών μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κοινών βρεφικών αναπνευστικών λοιμώξεων και ίσως άσθματος και αναπνευστικών αλλεργιών μετέπειτα στην ζωή τους.

Ο Δρ Aλφρεντ Μπερναρντ από το Καθολικό Πανεπιστήμιο Λουβέν των Βρυξελλών διαπίστωσε ότι η χρόνια έκθεση στο χλώριο των πισινών μπορεί να επηρεάσει την αναπνευστική υγεία των παιδιών, ειδικά αν έχουν οικογενειακό ιστορικό άσθματος ή αναπνευστικών αλλεργιών όπως ο πυρετός εκ χόρτου.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η ποιότητα του αέρα γύρω από τις πισίνες, ειδικά στις εσωτερικές, είναι ο ένοχος. Το χλώριο που χρησιμοποιείται για την απολύμανση του νερού συνδυαστικά με τον ιδρώτα, το σάλιο ή τα ούρα των κολυμβητών σχηματίζει υποπροϊόντα χλωρίου και με την πάροδο του χρόνου τα στοιχεία αυτά καταστρέφουν τους αεραγωγούς.

Στην βελγική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βρεφικό κολύμπι, σε εσωτερικές ή εξωτερικές πισίνες, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο βρογχιολίτιδας.
Η βρογχιολίτιδα είναι λοίμωξη των πνευμόνων και ειδικά των μικρών αεραγωγών, που συνήθως προκαλείται από αναπνευστικούς συγκυτιακούς ιούς, που είναι συχνοί στα βρέφη.

Στην παρούσα έρευνα, οι μικροί κολυμβητές που εκδήλωσαν βρογχιολίτιδα είχαν επίσης υψηλό κίνδυνο άσθματος ή αναπνευστικών αλλεργιών όταν έφτασαν στο νηπιαγωγείο.

Συγκεκριμένα, το δείγμα αποτελούνταν από 430 παιδιά που φοιτούσαν στο νηπιαγωγείο και οι γονείς τους απάντησαν σε ερωτήσεις για το ιστορικό υγείας, την κολύμβηση και άλλους παράγοντες που αφορούσαν τα παιδιά.

Όσα παιδιά είχαν εκτεθεί σε χλωριομένο νερό πισίνας (εσωτερική ή εξωτερική) πριν την συμπλήρωση του δευτέρου έτους ζωής, σε ποσοστό 36% είχαν ιστορικό βρογχιολίτιδας, συγκριτικά με το 24% των συνομηλίκων τους.
Όσα παιδιά είχαν χρησιμοποιήσει μόνο εσωτερικές πισίνες για περισσότερες από 20 ώρες πριν γίνουν δύο ετών, είχαν υπερτριπλάσιο κίνδυνο βρογχιολίτιδας, συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ πισίνα. Ωστόσο, τα παιδιά που είχαν χρησιμοποιήσει κυρίως ανοιχτές πισίνες είχαν διπλάσιο κίνδυνο πνευμονικής λοίμωξης.

Συνολικά πάντως δεν καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά άσθματος και αλλεργιών μεταξύ κολυμβητών και άλλων παιδιών. Αλλά όταν οι ερευνητές μελέτησαν τα παιδιά με ιστορικό βρογχιολίτιδας, μόνο όσα ήταν κολυμβητές είχαν αυξημένο κίνδυνο άσθματος και αναπνευστικών αλλεργιών.

Μεταξύ των κολυμβητών που είχαν εκδηλώσει λοίμωξη, το 15% μετέπειτα εκδήλωσε άσθμα. Το ποσοστό ήταν 4% για τα παιδιά χωρίς ιστορικό βρογχιολίτιδας. Τα ποσοστά ήταν όμοια και για τον πυρετό εκ χόρτου.
Aρα το χλώριο των πισινών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άσθματος και αναπνευστικών αλλεργιών καθιστώντας τους αεραγωγούς πιο ευαίσθητους στα αλλεργιογόνα αλλά και τους μολυσματικούς παράγοντες.

Ο ερευνητής συμβουλεύει τους γονείς να αποφεύγουν τις πισίνες για τα παιδιά κάτω των δύο ετών, καθώς εκτός από την πνευμονική υγεία, διακυβεύεται πάντα και η δερματική υγεία εξαιτίας των υποπροϊόντων του χλωρίου.

Εξάλλου έχει διαπιστωθεί ότι οι δημόσιες πισίνες συνήθως είναι υπερχλωριομένες κάτι που γίνεται αντιληπτό δια της οσμής, αλλά και του ερεθισμού που προκαλείται σε μάτια, δέρμα και λαιμό.

Πάντως αρκετές πισίνες απολυμαίνονται με εναλλακτικούς τρόπους όπως όζον που κυρίως χρησιμοποιείται στην Ευρώπη και πλέον όλο και συχνότερα και στις ΗΠΑ


Πηγή: govastileto.gr
Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:
Μπάνιο σε πισίνα: Συνδέεται με τα αναπνευστικά προβλήματα;
Μόνο τα μέλη μας μπορούν να σχολιάσουν.
ΣΧΟΛΙΑ:
Δεν υπάρχουν σχόλια, σχολίασέ το πρώτος!

Οι διαγωνισμοί μας

Νέα Σχόλια

ΕΣΠΑ 2015-2016: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους παιδικούς Σταθμούς
μπορειτε να αναρτησετε ημερομηνιες αποτελεσματων? ...
Κυριακή Ταμία
Παγωτό σάντουιτς με μπισκότα πτι μπερ
Nα λανω μια ερωτηση με ολο το θαρρος.Ευκολο φαινετ...
Nikos Tsoumakis
«Η κόρη μου είναι 13 χρονών και είναι έγκυος. Υπάρχει λύση;»
Mπορει να αποτανθει στο συλλογο ''Αγκαλια'' που θα...
elli nik
Σκότωσαν το παιδί τους με καυτό νερό
το διαβάζεις και νομίζεις ότι είναι εξωπραγματικό!...
Maria Aslanidou
To Babyandme.gr Δημιούργησε για εσάς το Γράμμα του Αϊ Βασίλη - Εκτυπώστε το!!!
ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΦΤΑΧΜΕΝΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ...ΓΙΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Μ...
Stefanidou Lena
Το μυστήριο όσων γεννήθηκαν έως το 1985.. Διάβασε και θα καταλάβεις!
Με συγκίνησε και θα έλεγα πως με έβαλε σε σκέψεις,...
Ευαγγελία Χατζηγεωργιάδου

Νέα στo forum

RE: Απάντηση: yutopar» Κορίτσια καλησπέρα. Μήπως έχει καποια κοπέλα Yutopar? σας υπερ-ευχαριστώ..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
Μείνετε ενήμεροι μέσω RSS