Μολύνεται το φαγητό όταν πέφτει στο πάτωμα;

ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Μολύνεται το φαγητό όταν πέφτει στο πάτωμα;
Σας έχει συμβεί (έστω και όταν ήσασταν παιδιά) να σας πέσει το μπισκότο στο πάτωμα και να σκύψετε αμέσως να το πάρετε για να το φάτε; 
Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι – και η τακτική αυτή δεν είναι πάντοτε τόσο επικίνδυνη όσο φαίνεται, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.


Η ιδέα ότι το φαγητό δεν προλαβαίνει να μολυνθεί εάν αγγίξει στιγμιαία - για 3 δευτερόλεπτα - το πάτωμα είναι τόσο παλιά όσο ο κόσμος, αλλά έως τώρα δεν υπήρχαν επιστημονικές αποδείξεις εάν αυτό αληθεύει ή όχι.


Το θέμα αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν επιστήμονες από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (MMU), οι οποίοι εξέτασαν πέντε τρόφιμα για να διαπιστώσουν εάν ισχύει ο κανόνας των 3 δευτερολέπτων.


Έτσι, πέταξαν στο πάτωμα ψωμί με μαρμελάδα, βρασμένα ζυμαρικά, ζαμπόν, ένα απλό μπισκότο και αποξηραμένα φρούτα, αφήνοντάς τα για ακριβώς 3, 5 και 10 δευτερόλεπτα.


Η επιλογή των τροφίμων δεν ήταν τυχαία: αποτελούν είδη ευρείας κατανάλωσης και όλα έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε νερό – παράγων ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάπτυξη βακτηρίων όταν έρχονται σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.


Οι ερευνητές ανέλυσαν τα τρόφιμα πριν και μετά την... αποκομιδή τους από το πάτωμα, για να διαπιστώσουν εάν είχαν «κολλήσει» βακτήρια.


Τα ευρήματα


Όπως διαπίστωσαν, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη ήταν πιο ασφαλή για κατανάλωση, διότι είχαν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από επιβλαβή βακτήρια.


Τις λιγότερες πιθανότητες μόλυνσης είχαν τα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία κατά κανόνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη.


Με άλλα λόγια, τόσο το ζαμπόν (περιέχει πολύ αλάτι) όσο και το ψωμί με τη μαρμελάδα (αλάτι και ζάχαρη, αντιστοίχως) περιείχαν ελάχιστες ενδείξεις βακτηρίων όταν οι ερευνητές τα σήκωσαν από το πάτωμα μέσα σε 3 δευτερόλεπτα.


Αντιθέτως, τα αποξηραμένα φρούτα και τα βρασμένα ζυμαρικά μολύνθηκαν με το βακτήριο κλεμπσιέλλα μέσα σε 3 δευτερόλεπτα – το βακτήριο αυτό ενοχοποιείται για πολλά νοσήματα, όπως πνευμονία, ουρολοιμώξεις, σηψαιμία και λοιμώξεις των μαλακών μορίων του σώματος.


Τα μπισκότα απεδείχθη ότι είναι ασφαλή ακόμα κι αν αφεθούν για 10 δευτερόλεπτα στο πάτωμα, επειδή έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νερό.


«Κανένας συγκεκριμένος μικροοργανισμός δεν ανιχνεύθηκε στα μπισκότα, τα οποία έχουν μικρή περιεκτικότητα σε νερό και χαμηλή ικανότητα συγκολλήσεως», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Κάθι Λης.


«Τα ζαμπόν είναι επεξεργασμένο κρέας, που περιέχει ως συντηρητικά το αλάτι και νιτρώδη, τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη των περισσότερων βακτηρίων.


»Τα βρασμένα ζυμαρικά είχαν ελαφρώς αυξημένα επίπεδα μυκήτων έπειτα από 5 δευτερόλεπτα, ενώ έπειτα από 3, 5 και 10 δευτερόλεπτα επαφής με το πάτωμα είχαν μολυνθεί με κλεμπσιέλλα.


»Τα αποξηραμένα φρούτα επίσης είχαν κλεμπσιέλλα έπειτα από 5 και 10 δευτερόλεπτα επαφής με το πάτωμα, ενώ τα επίπεδα των μυκήτων ήταν πολύ υψηλά.


»Το ψωμί με τη μαρμελάδα δεν περιείχε βακτήρια σε καμία από τις μετρήσεις, γεγονός που πιθανώς οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα της μαρμελάδας σε ζάχαρη, η οποία είναι απίθανο να υποστηρίξει την μικροβιακή ανάπτυξη».


Έλεγχος και σε κούκλα


Οι ειδικοί του MMU, που πραγματοποίησαν την έρευνά τους για την εταιρεία καθαρισμού Vileda, εξέτασαν επίσης μια χρησιμοποιημένη παιδική κούκλα, διαπιστώνοντας πως αυτή μολύνεται πολύ όταν πέφτει στο πάτωμα.


«Όλοι οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους να παίζουν με παιχνίδια που πέφτουν στο πάτωμα, αλλά η ανάλυσή μας εντόπισε χαμηλά επίπεδα κολοβακτηριδίου, ψευδομονάδων και μυκήτων», είπε η δρ Λης.


Οι ψευδομονάδες είναι βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στους ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ το κολοβακτηρίδιο (e. coli) αποτελεί κύρια αιτία ουρολοιμώξεων.


Στην όλη έρευνα συμμετείχαν και πέντε μητέρες, οι οποίες είπαν πως καθημερινά παίζουν τα παιδιά τους με παιχνίδια που τους πέφτουν όλη την ώρα στο πάτωμα, ενώ έχουν φάει και τρόφιμο που έπεσε στο πάτωμα.


Οι ερευνητές, πάντως, έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν για σπίτια που καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και ότι δεν υπάρχει κανενός είδους ασφάλεια για τα τρόφιμα που μας πέφτουν από τα χέρια σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο.


ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:
Μολύνεται το φαγητό όταν πέφτει στο πάτωμα;
Μόνο τα μέλη μας μπορούν να σχολιάσουν.
ΣΧΟΛΙΑ:
Δεν υπάρχουν σχόλια, σχολίασέ το πρώτος!

Οι διαγωνισμοί μας

Νέα Σχόλια

ΕΣΠΑ 2015-2016: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους παιδικούς Σταθμούς
μπορειτε να αναρτησετε ημερομηνιες αποτελεσματων? ...
Κυριακή Ταμία
Παγωτό σάντουιτς με μπισκότα πτι μπερ
Nα λανω μια ερωτηση με ολο το θαρρος.Ευκολο φαινετ...
Nikos Tsoumakis
«Η κόρη μου είναι 13 χρονών και είναι έγκυος. Υπάρχει λύση;»
Mπορει να αποτανθει στο συλλογο ''Αγκαλια'' που θα...
elli nik
Σκότωσαν το παιδί τους με καυτό νερό
το διαβάζεις και νομίζεις ότι είναι εξωπραγματικό!...
Maria Aslanidou
To Babyandme.gr Δημιούργησε για εσάς το Γράμμα του Αϊ Βασίλη - Εκτυπώστε το!!!
ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΦΤΑΧΜΕΝΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ...ΓΙΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Μ...
Stefanidou Lena
Το μυστήριο όσων γεννήθηκαν έως το 1985.. Διάβασε και θα καταλάβεις!
Με συγκίνησε και θα έλεγα πως με έβαλε σε σκέψεις,...
Ευαγγελία Χατζηγεωργιάδου

Νέα στo forum

RE: Απάντηση: yutopar» Κορίτσια καλησπέρα. Μήπως έχει καποια κοπέλα Yutopar? σας υπερ-ευχαριστώ..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
Μείνετε ενήμεροι μέσω RSS