Η σημασία του σωστού πρωινού για το παιδί

ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Η σημασία του σωστού πρωινού για το παιδί
Πώς το σωστό πρωινό βελτιώνει πέρα από τη σωματική και την πνευματική υγεία; Με ποιον τρόπο επηρεάζει ακόμη και την αυτοπεποίθηση και την κοινωνικότητα του παιδιού;

Η Γεωργία Κάμπατζη εξηγεί πώς το σωστό πρωινό προωθεί:
 
-Την Σωματική Υγεία
Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο το σώμα μας παραμένει χωρίς τροφή και ενέργεια είναι μεταξύ του βραδινού και του πρωινού γεύματος. Ακόμα και αν το τελευταίο γεύμα καταναλωθεί πριν τον ύπνο μεσολαβούν περίπου 9 ώρες μέχρι το επόμενο γεύμα, συγκρίνοντας το με τις 3-4 ώρες που μεσολαβούν μεταξύ των γευμάτων στην διάρκεια της ημέρας.
Κατά την διάρκεια του ύπνου το σώμα χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά που έχουν απομείνει στον οργανισμό από την μέρα που ήδη πέρασε με σκοπό να αναπλαθεί και να αυξηθεί.

 
Τα παιδιά χρειάζονται πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη ώστε το πρωινό τους να είναι ολοκληρωμένο. Χωρίς ένα καλό πρωινό τα παιδιά είναι φυσικό να κουράζονται οποιουδήποτε μεγέθους σχολική τσάντα και αν κουβαλάνε. Έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επηρεαστεί η ανάπτυξη τους. Συνήθως τραυματίζουν τον εαυτό τους εξαιτίας της κόπωσης. Επίσης είναι πολύ πιο πιθανόν να καταναλώσουν ένα ανθυγιεινό γεύμα που θα τους προσφερθεί και η ανάρρωση τους είναι πιο δύσκολη στην ασθένεια.
Τα παιδιά τα οποία καταναλώνουν σε καθημερινή βάση σωστό πρωινό έχουν φυσιολογικότερο βάρος σε σχέση με τα παιδιά που δεν τρώνε σωστά ή δεν τρώνε καθόλου πρωινό.

 
-Την Πνευματική Υγεία
Τα θρεπτικά συστατικά παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην πνευματική υγεία του παιδιού. Ένας φυσιολογικός εγκέφαλος χρειάζεται καλή διατροφή. Η κατάθλιψη και διάφορες άλλες συμπεριφορικές διαταραχές φαίνεται ότι συνδέονται με τις διατροφικές διαταραχές. Το σωστό πρωινό και γενικότερα μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποτελέσει μέρος της θεραπείας.
Όλοι οι γονείς γνωρίζουν την σχέση μεταξύ διάθεσης και διατροφής. Πολλοί λοιπόν γονείς όταν βλέπουν το παιδί τους κακόκεφο του δίνουν συνήθως τροφές πλούσιες σε ζάχαρη. Δυστυχώς τα γλυκά είναι ένας τρόπος ώστε να ξεγελαστούν. Εκτός λοιπόν από το να διαχειριζόμαστε τα παιδιά με το φαγητό καλό θα ήταν να διαχειριζόμαστε το φαγητό των παιδιών.
Με μια ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να μειώσουμε το μαρασμό και να οδηγήσουμε στο σωστό δρόμο την διάθεση και την ανάπτυξη των παιδιών βελτιώνοντας την πνευματική τους υγεία. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με το σωστό πρωινό.

 
-Τον αυτοσεβασμό και την αυτοπεποίθηση
Παρόλα που αυτό θα μπορούσε να κατηγοριοποιηθεί στην πνευματική υγεία του παιδιού χρειάζεται περισσότερη ανάλυση.
Τι σκέφτεται και τι πιστεύει το παιδί για τον εαυτό του είναι σημαντικό σε όλους τους τομείς της ζωής και της ανάπτυξη του.
Η αυτοεκτίμηση του παιδιού επηρεάζεται από το πόσο μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα υπόλοιπα παιδιά. Χωρίς τη ενέργεια του πρωινού το παιχνίδι στο σχολείο καταντά απογοήτευση, η οποία ακολουθείται από διαδοχικές ανασφάλειες.
Έτσι πολλά παιδιά στην ιδέα ότι δεν θα τα καταφέρουν (π.χ. να αντέξουν στα παιχνίδια της αυλής του σχολείου) δεν προσπαθούν να συμμετέχουν καν.

 
-Τις Κοινωνικές Σχέσεις του παιδιού
Όταν ένα παιδί δεν προσλαμβάνει την απαιτούμενη ενέργεια το πρωί έχει λιγότερη υπομονή και ανεκτικότητα με τους γύρω του και λιγότερη ικανότητα συγκέντρωσης με αποτέλεσμα να μην μπορούν εύκολα να αντιληφθούν μια συζήτηση ή να ανταπεξέλθουν σε αυτήν.
Η πνευματική υγεία η οποία επηρεάζεται από φτωχή διατροφή μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις των παιδιών εξαιτίας των συναισθηματικών σκαμπανεβασμάτων τα οποία προκαλούνται από τις χημικές μεταβολές που διαδραματίζονται στο σώμα του παιδιού. Η μειωμένη αυτοεκτίμηση θα επηρεάσει την επικοινωνία του με τα άλλα παιδιά.
Έτσι λοιπόν τα παιδιά επωφελούνται από το πρωινό με πολλούς τρόπους κάθε μέρα και κάθε λεπτό που περνάει.

 

tlife.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:
Η σημασία του σωστού πρωινού για το παιδί
Μόνο τα μέλη μας μπορούν να σχολιάσουν.
ΣΧΟΛΙΑ:
Δεν υπάρχουν σχόλια, σχολίασέ το πρώτος!

Οι διαγωνισμοί μας

Νέα Σχόλια

ΕΣΠΑ 2015-2016: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους παιδικούς Σταθμούς
μπορειτε να αναρτησετε ημερομηνιες αποτελεσματων? ...
Κυριακή Ταμία
Παγωτό σάντουιτς με μπισκότα πτι μπερ
Nα λανω μια ερωτηση με ολο το θαρρος.Ευκολο φαινετ...
Nikos Tsoumakis
«Η κόρη μου είναι 13 χρονών και είναι έγκυος. Υπάρχει λύση;»
Mπορει να αποτανθει στο συλλογο ''Αγκαλια'' που θα...
elli nik
Σκότωσαν το παιδί τους με καυτό νερό
το διαβάζεις και νομίζεις ότι είναι εξωπραγματικό!...
Maria Aslanidou
To Babyandme.gr Δημιούργησε για εσάς το Γράμμα του Αϊ Βασίλη - Εκτυπώστε το!!!
ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΦΤΑΧΜΕΝΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ...ΓΙΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Μ...
Stefanidou Lena
Το μυστήριο όσων γεννήθηκαν έως το 1985.. Διάβασε και θα καταλάβεις!
Με συγκίνησε και θα έλεγα πως με έβαλε σε σκέψεις,...
Ευαγγελία Χατζηγεωργιάδου

Νέα στo forum

RE: Απάντηση: yutopar» Κορίτσια καλησπέρα. Μήπως έχει καποια κοπέλα Yutopar? σας υπερ-ευχαριστώ..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
Μείνετε ενήμεροι μέσω RSS