Η ευαισθησία των παιδιών είναι γραμμένη στο γονιδίωμά τους

ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Η ευαισθησία των παιδιών είναι γραμμένη στο γονιδίωμά τους

Ερευνητές εντόπισαν κοινή γονιδιακή παραλλαγή που κάνει τα παιδιά άκρως ευάλωτα όταν ζουν σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου – ανοίγει ο δρόμος για εξατομικευμένες παρεμβάσεις.

Το γενετικό υπόβαθρο πίσω από την υπέρμετρη ευαισθησία ορισμένων παιδιών η οποία μπορεί να τα οδηγήσει σε καταχρήσεις και προβλήματα συμπεριφοράς αργότερα στη ζωή τους εντόπισαν επιστήμονες.

Ορισμένα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα σε ό,τι αφορά το περιβάλλον τους - και αυτή η υπέρμετρη ευαισθησία μπορεί να είναι θετική, μπορεί όμως να αποβεί και εις βάρος τους. Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ εντόπισαν μια γονιδιακή παραλλαγή η οποία μπορεί να αποτελέσει «δείκτη» για αυτά τα παιδιά που είναι από τα πιο ευάλωτα στην κοινωνία.

«Τα ευρήματά μας αποτελούν ένα βήμα προς την κατανόηση του βιολογικού υποβάθρου που κάνει ένα παιδί ιδιαιτέρως ευαίσθητο στα θετικά αλλά και στα αρνητικά περιβάλλοντα»ανέφερε ο Ντάστιν Αλμπερτ, ερευνητής στο Κέντρο για τις Πολιτικές που αφορούν τα Παιδιά και την Οικογένεια του Πανεπιστημίου Ντιουκ και πρόσθεσε: «Μας δίνονται σημαντικές πληροφορίες σχετικά με ορισμένα παιδιά που χρειάζονται τη μεγαλύτερη βοήθεια».

Η μελέτη

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που κάλυπταν δύο δεκαετίες σχετικά με μαθητές υψηλού κινδύνου της Α' Δημοτικού από τέσσερις περιοχές των ΗΠΑ. Είδαν ότι παιδιά από περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου τα οποία έφεραν και μια συγκεκριμένη κοινή γονιδιακή παραλλαγή (υποδοχέας γλυκοκορτικοειδών ΝR3C1) αντιμετώπιζαν πολύ αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα ως ενήλικοι. Στις περιπτώσεις που δεν χορηγήθηκε η κατάλληλη θεραπεία, το 75% των παιδιών με τη γονιδιακή παραλλαγή εμφάνισε ψυχολογικά προβλήματα ως την ηλικία των 25 ετών - συμπεριλαμβανομένων της κατάχρησης αλκοόλ, της χρήσης ναρκωτικών ουσιών αλλά και της εμφάνισης άκρως αντικοινωνικών συμπεριφορών.

Το Fast Track Project

Ωστόσο η εικόνα αυτή άλλαζε πολύ όταν τα παιδιά με τη γονιδιακή παραλλαγή συμμετείχαν σε ένα εντατικό πρόγραμμα που ονομάζεται Fast Track Project. Από τα παιδιά που έλαβαν την κατάλληλη στήριξη στην παιδική ηλικία, μόλις το 18% παρουσίασε ψυχοπαθολογία στην ενήλικη ζωή.

«Το εύρημα αυτό είναι ελπιδοφόρο» σημείωσε ο δρ Αλμπερτ. «Τα παιδιά που μελετήσαμε ήταν πολύ ευάλωτα στο στρες, είχαν όμως πολύ καλή απόκριση στην υποστηρικτική θεραπεία».

Τα «ραδίκια» και οι «ορχιδέες»

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως ενώ κάποια παιδιά μπορούν και αναπτύσσονται όπως τα «ραδίκια» σε διαφορετικά περιβάλλοντα και συνθήκες, άλλα μοιάζουν με ορχιδέες έχοντας ανάγκη συγκεκριμένα περιβάλλοντα για να ανθίσουν. Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε online στην επιθεώρηση «Journal of Policy Analysis and Management» μαρτυρεί ότι τα διαφορετικά επίπεδα ευαισθησίας των παιδιών συνδέονται και με διαφορές στο γονιδίωμά τους.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι τα πιο πρόσφατα που αφορούν το Fast Track Project, μια πολυεπίπεδη παρέμβαση για τα επιθετικά μικρά παιδιά η οποία διήρκεσε μια δεκαετία σε περιοχές της Βόρειας Καρολίνας, του Τενεσί, της Πενσιλβάνια και της Πολιτείας της Ουάσιγκτον. Από το 1991 ερευνητές μελέτησαν ενδελεχώς τη συμπεριφορά σχεδόν 10.000 παιδιών νηπιαγωγείου και δημοτικού αναζητώντας προβλήματα επιθετικότητας. Εντόπισαν περίπου 900 παιδιά υψηλού κινδύνου και έβαλαν τα μισά από αυτά σε ομάδα εντατικής βοήθειας. Η συγκεκριμένη δοκιμή με στόχο την πρόληψη της βίας ήταν η μεγαλύτερη που χρηματοδοτήθηκε ποτέ από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και οι ερευνητές έχουν ήδη παρακολουθήσει τους συμμετέχοντες από τις αρχές του 1990 ως σήμερα.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, η συμμετοχή στο Fast Track Project φάνηκε να συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά ψυχιατρικών προβλημάτων, κατάχρησης ουσιών αλλά και συλλήψεων για επιθετικά εγκλήματα στην ενήλικη ζωή.

Η νέα μελέτη διερευνά τη βιολογία πίσω από αυτές τις αποκρίσεις. Σύμφωνα με τον δρα Αλμπερτ, τα νέα ευρήματα μπορούν να αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα προς πιθανές εξατομικευμένες θεραπείες για τα παιδιά με τα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Τα ηθικά ζητήματα

Ωστόσο, ο ειδικός επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλά ακόμη επιστημονικά αλλά και ηθικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν προτού τα ευρήματα αυτά μεταφραστούν σε στρατηγικές. «Θα ήταν πρώιμο να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα αποτελέσματα ώστε να ελέγξουμε τα μικρά παιδιά για να προσδιοριστεί σε ποια από αυτά πρέπει να γίνει παρέμβαση. Απαιτείται πολύ περισσότερη μελέτη προτού αποφασίσουμε αν θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα».

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:
Η ευαισθησία των παιδιών είναι γραμμένη στο γονιδίωμά τους
Μόνο τα μέλη μας μπορούν να σχολιάσουν.
ΣΧΟΛΙΑ:
Δεν υπάρχουν σχόλια, σχολίασέ το πρώτος!

Οι διαγωνισμοί μας

Νέα Σχόλια

ΕΣΠΑ 2015-2016: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους παιδικούς Σταθμούς
μπορειτε να αναρτησετε ημερομηνιες αποτελεσματων? ...
Κυριακή Ταμία
Παγωτό σάντουιτς με μπισκότα πτι μπερ
Nα λανω μια ερωτηση με ολο το θαρρος.Ευκολο φαινετ...
Nikos Tsoumakis
«Η κόρη μου είναι 13 χρονών και είναι έγκυος. Υπάρχει λύση;»
Mπορει να αποτανθει στο συλλογο ''Αγκαλια'' που θα...
elli nik
Σκότωσαν το παιδί τους με καυτό νερό
το διαβάζεις και νομίζεις ότι είναι εξωπραγματικό!...
Maria Aslanidou
To Babyandme.gr Δημιούργησε για εσάς το Γράμμα του Αϊ Βασίλη - Εκτυπώστε το!!!
ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΦΤΑΧΜΕΝΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ...ΓΙΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Μ...
Stefanidou Lena
Το μυστήριο όσων γεννήθηκαν έως το 1985.. Διάβασε και θα καταλάβεις!
Με συγκίνησε και θα έλεγα πως με έβαλε σε σκέψεις,...
Ευαγγελία Χατζηγεωργιάδου

Νέα στo forum

RE: Απάντηση: yutopar» Κορίτσια καλησπέρα. Μήπως έχει καποια κοπέλα Yutopar? σας υπερ-ευχαριστώ..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
Μείνετε ενήμεροι μέσω RSS