Γιατί οι μαμάδες κάνουν (πάντα) τις περισσότερες δουλειές;

ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Γιατί οι μαμάδες κάνουν (πάντα) τις περισσότερες δουλειές;
Γιατί οι γυναίκες παρά το γεγονός ότι έχουν παλέψει τα τελευταία χρόνια για τα δικαιώματά τους, συνεχίζουν να κρατάνε σχεδόν μόνιμα, την ηλεκτρική σκούπα;

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (ESRC) κατέδειξε ότι οι γυναίκες στη Βρετανία, κάνουν το 1/3 των οικιακών δουλειών ακόμη κι αν είναι εργαζόμενες. Παρ’ όλο δηλαδή που οι γυναίκες περιμένουν ισότητα στην εργασία, στη Βρετανία κάνουν το 70% των εργασιών στο σπίτι. 8 στις 10 γυναίκες κάνουν περισσότερες δουλειές από τους άντρες ενώ 1 στους 10 άντρες κάνουν όσες δουλειές κάνει και η γυναίκα τους.  

Η ερευνήτρια Sarah Butt εξηγεί σχετικά: «Φαίνεται ότι η άνιση κατανομή των εργασιών μέσα στο σπίτι, φέρνει ένταση στις σχέσεις, είτε γιατί η γυναίκα δέχεται τις δουλειές ως αποκλειστικά δική της υποχρέωση ακόμη κι αν είναι δυσαρεστημένη με αυτό ή επειδή ο άντρας νιώθει ενοχές επειδή βαθιά μέσα του αναγνωρίζει ότι θα έπρεπε να κάνει περισσότερες». 

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του οργανισμού για την εργασία και την οικογένεια, Dalia Ben-Galim, μετά από μελέτη που πραγματοποίησε για τις οικιακές δουλειές λέει: «Τα ζευγάρια είναι συνήθως ισότιμα, μέχρι που έρχεται στη ζωή τους το παιδί». 

Εξηγεί επίσης ότι η γυναίκα που σταματάει για ένα διάστημα τη δουλειά της προκειμένου να μείνει στο σπίτι με το παιδί, συνήθως τιμωρείται μέσω του μισθού της: «Πολλές γυναίκες καταλήγουν να παίρνουν λιγότερα χρήματα ή να εργάζονται σε πιο χαμηλά αμειβόμενες δουλειές, όταν επιστρέφουν μετά την άδεια μητρότητας, στην αγορά εργασίας. Αυτό προκαλεί και όλα τα ψυχολογικά όρια στο σπίτι όταν το θέμα έρχεται στο ποιος κάνει τι. 

Οι γυναίκες συνήθως νιώθουν ενοχές για την απουσία τους από το σπίτι-άρα και από την ανατροφή του παιδιού-και αισθάνονται ότι πρέπει να κάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού, μαζί με τις όποιες επαγγελματικές τους υποχρεώσεις». Και εκεί ακριβώς βρίσκεται η απάντηση! Στις ενοχές! 

Επιπλέον, επισημαίνει ότι από τότε που ορίστηκε και άδεια πατρότητας, τα αγόρια που γεννήθηκαν μετά τη συγκεκριμένη ψήφιση νόμου κατέληξαν να κάνουν περισσότερες δουλειές στο σπίτι ως ενήλικες, απ’ ότι τα αγόρια που γεννήθηκαν πριν ισχύσει η άδεια πατρότητας. Αυτό μας δείχνει πόσο και πώς το πατρικό πρότυπο, επηρεάζει ένα αγόρι που βλέπει τον πατέρα του να κάνει δουλειές στο σπίτι. 

«Όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα είναι η κύρια πηγή εισοδήματος στο σπίτι και όμως, συνεχίζουν να κάνουν τα περισσότερα πράγματα μέσα στο σπίτι συν τη φροντίδα των παιδιών ή των ηλικιωμένων της οικογένειας» λέει. 

Πράγματι, εκτός από τις πρακτικές δουλειές, η γυναίκα καλείται να εκπληρώσει και τις «συναισθηματικές». Η γυναίκα είναι αυτή που θα οργανώσει τη βάφτιση ή το πάρτι γενεθλίων, που θα κλείσει δωμάτιο για τις διακοπές, που θα τηλεφωνήσει στους φίλους για χρόνια πολλά, που θα πάρει τον παιδίατρο να κλείσει ραντεβού πιθανότατα επειδή είναι ο μόνος γονέας που ξέρει το τηλέφωνο του παιδιάτρου! 

 Πηγή:Telegraph
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:
Γιατί οι μαμάδες κάνουν (πάντα) τις περισσότερες δουλειές;
Μόνο τα μέλη μας μπορούν να σχολιάσουν.
ΣΧΟΛΙΑ:
Δεν υπάρχουν σχόλια, σχολίασέ το πρώτος!

Οι διαγωνισμοί μας

Νέα Σχόλια

ΕΣΠΑ 2015-2016: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους παιδικούς Σταθμούς
μπορειτε να αναρτησετε ημερομηνιες αποτελεσματων? ...
Κυριακή Ταμία
Παγωτό σάντουιτς με μπισκότα πτι μπερ
Nα λανω μια ερωτηση με ολο το θαρρος.Ευκολο φαινετ...
Nikos Tsoumakis
«Η κόρη μου είναι 13 χρονών και είναι έγκυος. Υπάρχει λύση;»
Mπορει να αποτανθει στο συλλογο ''Αγκαλια'' που θα...
elli nik
Σκότωσαν το παιδί τους με καυτό νερό
το διαβάζεις και νομίζεις ότι είναι εξωπραγματικό!...
Maria Aslanidou
To Babyandme.gr Δημιούργησε για εσάς το Γράμμα του Αϊ Βασίλη - Εκτυπώστε το!!!
ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΦΤΑΧΜΕΝΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ...ΓΙΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Μ...
Stefanidou Lena
Το μυστήριο όσων γεννήθηκαν έως το 1985.. Διάβασε και θα καταλάβεις!
Με συγκίνησε και θα έλεγα πως με έβαλε σε σκέψεις,...
Ευαγγελία Χατζηγεωργιάδου

Νέα στo forum

RE: Απάντηση: yutopar» Κορίτσια καλησπέρα. Μήπως έχει καποια κοπέλα Yutopar? σας υπερ-ευχαριστώ..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
yutopar» Ζηταω επειγοντος yutopar οποιος μπορει ας βοηθησει..
Μείνετε ενήμεροι μέσω RSS